Historien om fars dag & mors dag

Idag är det självklart att man hedrar sin far på farsdag och sin mor på morsdag med uppvaktning, omtanke och med fars dag och mors dag presenter. Det är ju trots allt de som har satt dig till världen, som fostrat dig och som (förhoppningsvis) alltid funnits där för dig. Nu tänkte presenterpånätet.com visa dig hur dessa viktiga högtider uppstod så du vet varför vi firar mors dag och farsdag och varför vi gör det just i maj och november.

Mors dag

Den sortens mors dag som vi firar i Sverige idag härstammar från USA och har rötter som sträcker sig tillbaka till Maj 1905 då en kvinna som hette Anna Jarvis hedrade sin mor på årsdagen för hennes bortgång med en gudstjänst i hennes ära. Gudstjänsten fokuserade på det fjärde budet och kärlek till sin mor, alla i kyrkan tilldelades vita nejlikor. Dagen blev 1914 en officiell helgdag i USA och redan 1919 började man fira morsdag i Sverige tack vare författaren Cecilia Bååth-Holmberg som tog hit seden.

Fars dag

Den 19 juni 1910 firades fars dag för första gången i delstaten Washington i USA. En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville hedra minnet av sin bortgångne far som ensam tagit hand om henne och hennes fem syskon efter att hennes mor dött i barnsäng. Först 1966 blev dagen officiell i USA, men redan 1931 kom seden till Sverige. I början firade man farsdag i juni precis som i USA men sköt sedan fram dagen till november för att mors dag och fars dag inte skulle ligga för nära varandra.

Comments are closed.